Ce se întâmplă atunci cand…sau probleme cu pâinea

27 Jan

Aluatul nu creşte

  • drojdia a fost veche
  • apa a fost prea rece şi a inactivat drojdia sau prea caldă şi a omorât-0
  • prea multă făină în aluat
  • temperatura de dospire prea scăzută

Pâinea se prelinge în cuptor

  • aluatul a dospit prea mult şi structura glutenului a slăbit

Pâinea nu se rumeneşte pe margini

  • tava e prea stralucitoare şi reflecta caldura
  • pâinile sunt prea înghesuite în cuptor

Pâinea se rupe într-o parte

  • cuptorul e prea încins
  • pâinea e subdospită
  • forma pâinii nu este dată corect
  • dacă sunt două pâini în cuptor şi sunt prea apropiate una de alta

Pîinea e crăpată deasupra

  • a fost răcită prea rapid
  • aluatul a fost prea îndesat
  • aluatul nu a fost frămîntat suficient

Miezul se farâmiţează

  • aluatul nu a fost  frămîntat suficient
  • a fost adăugată prea multă făina
  • locul de dospire prea călduros
  • timpul de dospire prea lung
  • temperatura cuptorului prea scăzută

Advertisements

2 Responses to “Ce se întâmplă atunci cand…sau probleme cu pâinea”

  1. Dorina February 5, 2013 at 11:26 AM #

    Ma bucur ca existati.A doua tentativa de a face paine este in desfasurare.Sunt in asteptarea rezultatului final.Revin cu impresiii si intrebari ( mai ales ). Cu drag
    Dorina

    • Viv February 5, 2013 at 6:28 PM #

      Sa ne povestesti cum a iesit! V

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: