Mucenici moldovenești cu maia

8 Mar

Pentru varianta moldovenească a mucenicilor este nevoie de un aluat ca cel de cozonac.  Cel mai bun cozonac pe care l-am mancat vreodată cred ca a fost acesta al Codruței, însa acum nu am avut prea mult timp la dispoziție și a trebuit să simplific lucrurile.

mucenici1
Ingrediente pentru 8 mucenici (o tavă)

300 g făină alba tip 000( se poate folosi și cea de pâine, dacă nu o aveți pe aceasta la îndemână)

100 g maia densă( in jur de 60% hidratare)

180 g lapte integral

60 g unt

3 gălbenușuri de ou

80 g zahăr

2 g sare

o jumătate de linguriță de vanilie măcinată

suplimentar pentru egg wash

un gălbenuș

2 linguri de lapte

2 linguri de miere

maxim 100 g nucă

1. Ideal ar fi să obțineți cele 100 g de maia densă ponind tot de la maia densă.   Hrăniți 20 g de maia cu 60 g făină și 36 apă și așteptați să ajungă la punctul de maxim.

2. Încălziți laptele și îl amestecați cu untul pentru ca acesta din urmă să se topească. Răciți-l până mai e doar călduț.

3. Amestecați într-un bol laptele(cu unt) cu gălbenușurile de ou, vanilia și făina. Acoperiți bolul și așteptați 30 min pentru autolyse.

4. Adăugați maiaua și sarea. Frământați 1 minut. Adăugați zahărul (compoziția are să se înmoaie), amestecați bine și frământați 10 min. Aluatul trebuie să fie legat, fin și să se desprindă bine de pereții vasului.

5. Lăsați-l acoperit 30 minute, apoi mai faceți o serie de împăturiri(ca atunci când frământați) în vas. Mai lăsați 30 minute și împăturiți iar.

6. Acoperiți bolul și il puneți la frigider peste noapte.

7. Dimineața împărțiți aluatul în 8.

8. Pe blatul de lucru înfăinat foarte ușor, luați fiecare bucată de aluat și faceți operațiile ilustrate în imaginea de mai jos.

Obțineți mai întâi aproximativ un  cilindru lung, pe care îl răsuciți în două. Formați un cerc sigilând la capete. Răsuciți pe mijloc pentru a forma un 8.

mucenici5
9. Așezați fiecare opt într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lăsați distanță suficientă între ei pentru că își vor mări mult volumul.

mucenici2

10. Pentru egg wash amestecați gălbenușul de ou cu lapte și cu ajutorul unei pensule, ungeți fiecare mucenic.

11. Acoperiți tava cu folie de plastic(cu grijă, pentru a nu se lipi ulterior de aluat) și o lăsați la loc cald 3-5 ore până mucenicii își măresc considerabil volumul.

12. Preîncălziți cuptorul la 200 grade.

13. Repetați egg wash ul cu compoziția rămasă.

14. Coaceți 30 minute, dar fiți atenți la ei, pentru că timpul necesar și temperatura variază de la cuptor la cuptor.

16. După ce sunt copți , ungeți din abundență fiecare mucenic cu un sirop format din 2 linguri de miere și 2-3 linguri de apă.  Presărați multă nucă peste ei.
mucenici3

Advertisements

11 Responses to “Mucenici moldovenești cu maia”

  1. ana maria March 8, 2013 at 12:03 PM #

    Draga mea, ai o daruire si o putere cum rar intalnesc! Esti minunata!! La multi ani, tanara doamna!!! Sa traiesti iubita si fericita, si sa imparti munca ta cu aceeasi caldura sufleteasca!!! Eu iti multumesc din suflet pt aceasta reteta!!! Din pacate aseara am avut o experienta neplacuta cu o faina de la moara giurgiu, vina fiind a cleor care o vindeau. probabil au depozitat-o in conditii improprii pt ca era ranceda, pt prima oara maiaua alba a mirosit oribil :(. Bine ca nu am luat un sac..

    • Ioana March 8, 2013 at 1:10 PM #

      Multumesc mult, Ana Maria. La multi ani si tie, sa ai o primavara frumoasa! Imi pare rau pentru maiaua taș banuies ca se poate “repara”; daca nu iti iese, putem face cumva sa ai din nou maia buna:).

  2. ana March 9, 2013 at 8:41 PM #

    Multumesc!! Am pt ca tot timpul opresc de rezerva, inca sunt in faza de teama sa nu o pierd :).

  3. Cristina March 11, 2013 at 4:11 PM #

    desi inceputul a fost destul de dificil, in sensul ca aluatul era foarte lipicios si nu se desprindea deloc de pe peretii vasului, in ciuda perioadei lungi de framantare (manuala, ce-i drept), iar la modelat se lipea foarte tare de suprafata de lucru, motiv pentru care nici nu i-am mai impletit, rezultatul a fost o surpriza foarte placuta: moi, pufosi, cu o aroma delicata. Ii mai fac o data, cu cateva modificari: portie dubla (8 au fost prea putini), cantitate de zahar mai mare, framanatat in masina de facut paine. Iar aluatul am sa-l transform intr-o zi si in cozonac. Asa ca, saru-mana pentru masa si pentru reteta gustoasa!

  4. Adriana C April 22, 2013 at 6:14 AM #

    Buna dimineata Ioana,

    Stiu ca voi folosesti in pregatirea retetelor un stand mixer .
    Aluatul de fata ,asemanator celui de cozonac ,fiind foarte moale si lipicios dupa adaugarea zaharului ar necesita folosirea lui .
    Cele 1+10 minute ii sunt dedicate sau s-a facut totul manual ?
    Pun aceasta intrebare pentru ca as vrea sa-mi folosesc stand mixerul ,nou nout din dotare , la pregatirea aluatului de cozonac cu maia .
    Astept cu nerabdare sfatul tau !

    Multumesc mult.

    • Ioana April 22, 2013 at 9:06 PM #

      Adriana, noi nu avem stand mixer, framantam totul manual.Nu prea stiu ce sa te sfatuiesc in privinta asta. Probabil nu o sa fie nevoie de 10 min. 3-5 minute ma gandesc ca ar putea fi suficiente…

      • Adriana C April 23, 2013 at 9:50 AM #

        Imi cer scuze pentru confuzie,dar retetele de paine postate de voi pe blog indica ,in mare parte ,un mixat la viteza 1 sau 2 de 2-2,5 minute.

  5. tanaseaurica December 19, 2013 at 4:55 PM #

    cei mai dulci, sanatosi si frumosi mucenici, arata super si cred ca au un gust unic si apetisant de savuros 🙂

  6. lidiapredescu March 11, 2017 at 10:12 PM #

    Buna seara, Pot folosi miere in loc de zahar? As vrea sa-i dau si bebelusului meu de 1 an si nu vreau sa-i introduc zaharul inca.
    In loc de 80 g zahar oare cata miere ar fi necesara?
    Va multumesc!
    Lidia Predescu

    • Ioana March 12, 2017 at 6:57 PM #

      Puteți folosi, însă mierea nu este cea mai recomandata atunci cand e vorba de temperaturi mari. As alege sirop de arțar/ agave , pudra de ștevie sau rapadura.cantitatile pot fi cam aceleași ca in cazul zaharului(deși puterea lor de îndulcire e maj mica).

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cozonac cu nucă, fermentat cu maia | De-a brutaria - April 4, 2015

    […] pornit de la reţeta Ioanei de mucenici şi am transformat-o pentru ca miezul să fie mai pufos. Umplutura pe care am ales-o e cu nuca şi […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: