Pâine cu 34% secara, fulgi de ovăz și semințe de in

29 Jun

Am câteva rețete ce așteaptă de multă vreme să fie scrise și publicate și  tot încerc să îmi fac un pic de timp pentru ele. Însă nu am prea reușit: blogul nu a mai vazut de mult timp un post cu o formulă de pâine. Dar acum căteva zile, pâinea aceasta despre care încerc să va scriu a avut parte de cuvinte foarte frumoase din partea unor  prieteni dragi care au gustat-o, iar acest lucru mi-a dat ceva curaj! _MG_7498_bs Trebuie să vă spun din capul locului că rețeta îmi aparține și sunt taaare bucuroasă pentru ea! Iat-o:

Preferment:
20 g maia de secară (sau hrănită măcar o dată cu secară )
250 g făină integrală de secară
200 g apă

Soaker
85 g semințe de in
255 g apă clocotită

Aluat final
600 g făină albă de grâu
330 g apă
130 g fulgi de ovăz
17 g sare

cantitate totală de aluat: 1887 g -suficient pentru două pâini medii

Mod de lucru:
1. Pregătiți prefermentul cu aproximativ 10-12 ore înainte. Acoperiți vasul cu o folie de plastic și lasați-l la temperatura camerei.
2. Tot atunci preparați soaker-ul: turnanți apa fiartă peste semințe și lăsați vasul acoperit la temperatura camerei. 3. După cele 10-12 ore pregătim aluatul final amestecând în ordine: apa cu soaker-ul, prefermentul, făina și fulgii de ovăz.
4. Odată ce obținem o masă omogenă, acoperim vasul și îl lăsam 20-30 min pentru autoliză.
5. Adăugam sarea și frămantam câteva minute până aluatul înncepe să se desprindă de pereții vasului.
6. Acoperim vasul și îl lăsăm pentru prima fermentare aproximativ 2 ore . În acest interval facem două împăturiri la interval de 40 min.
7. Dăm formă aluatului, îl așezăm în banetoane, apoi îl lăsam la dospit 1.5-2 ore.
8. Coaceam pâinea la 240 grade, primele 15 min cu aburi. După 15 min micșorăm temperatura cu 10-15 grade.

_MG_7484_b

 

Cu drag,
Ioana

Advertisements

7 Responses to “Pâine cu 34% secara, fulgi de ovăz și semințe de in”

  1. Alexandra Preda July 4, 2013 at 4:30 PM #

    E intradevar foarte gustoasa! Felicitari pentru reteta!

  2. Ionela July 13, 2013 at 2:51 PM #

    Buna Ioana,

    Am incercat si eu aceasta paine, dar nu stiu din ce cauza, aluatul a fost foooarte lipicios, iar painicile nu au crescut prea mult . Am folosit faine integrala de secara de la Sanovita si faina alba tip 650 de la 7Spice. Unde am gresit oare?

    Merci,
    Ionela

  3. Aurora July 29, 2013 at 11:42 AM #

    buna, Ioana, arata minunat painica asta, felicitari, abia am descoperit site-ul tau si sunt tare bucuroasa sa mai am o sursa de inspiratie. de vreo 2 luni m-am apucat si eu sa fac paine cu maia, pe care mi-am facut-o singura, si sunt tare incantata, numai ca intampin ceva probleme, in sensul ca painicile mele nu au asa multe gauri cum am vazut ca ar trebui si nici urechiusa nu-mi iese, nu stiu unde gresesc,, crezi ca-mi poti da unele sfaturi? Multumesc mult. Aurora

  4. Mariana August 10, 2013 at 8:37 AM #

    Felicitari pentru blog si pentru tot ceea ce faceti. Eu scriu pe http://www.mamadevocatie.ro despre hrana sanatoasa, tratamente naturiste si provocarile mele de mama in drumul meu catre alimentatia santoasa. Mi-ar placea tare mult sa colaboram! Astept un email privat pe contact@mamadevocatie.ro. Sunteti niste mamaici carora le pasa de sanatatea piticilor lor si va admir foarte mult pentru efortul vostru! Cu mult drag, Mariana Balaban

  5. samson claudiu August 11, 2013 at 8:05 PM #

    Faina pe care o folositi nu are amelioranti. Ptr ca 80% din Faina din românia este ameliorată din moara

    • Viv August 16, 2013 at 10:34 AM #

      Noi folosim faina de la tara sau faina bio, morarul spune ca nu baga nimic in ea, alta garantie nu stiu cum putem sa cerem:)

  6. Mariamirabelapewordpress January 20, 2014 at 3:13 PM #

    Am refacut si eu reteta dupa foarte mult timp (imi amintesc ca am mai incercat reteta asta pe la inceputuri, dar m-am speriat de aluat). Atunci, ca si acum, aluatul a fost fff moale si fff lipicios, nici vorba sa poti lucra asa cu el. Acum am stiut, am mai modificat reteta, dar atunci imi era teama. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: